Waarom het cool is om jezelf en je lichaam graag te leren zien.

Oké, laten we meteen met de deur in huis vallen: het lijkt tegenwoordig bijna een taboe om gewoon te zeggen dat je jezelf en je lichaam leuk vindt. Dat je tevreden bent met wie je bent en hoe je eruitziet. We leven in een wereld waarin iedereen zichzelf voortdurend bekritiseert, op dieet is, of naar de fitness gaat om aan het perfecte plaatje te voldoen. 

Ik zal zelfs zeggen dat het zo ver gaat dat 1 van mijn cliënten laatst terug gaf dat ze zichzelf nu wel graag zag maar dit niet durfde zeggen aan haar klasgenoten omdat ze schrik had dat ze dan zouden zeggen dat ze een dikke nek heeft.  En hoewel mijn initiële reactie is om dat tegen te spreken, geef ik toe dat dat misschien wel eens de reactie zou kunnen worden. Want sinds ikzelf bezig ben met het coachen van vrouwen merk ik dat het vrij snel wordt weg geduwd wanneer ik zeg dat ik kies om mezelf graag te zien zoals ik ben.  Terwijl op momenten dat ik zeur over love handles, of een dikke buik, er direct een heel gesprek volgt.  Vreemd toch?! Waarom is het cooler om jezelf niet graag te zien dan om jezelf te accepteren zoals je bent? 

Bovendien had ik afgelopen zondag een gesprek hierover met een goeie vriendin en zij vertelde dat haar man tegen zijn eigen spiegelbeeld had gezegd dat hij er goed uit zag die dag.  Zij vond dat ZO raar.  Hoe schoon zou de wereld wel niet zijn als positieve zelfpraat de nieuwe norm was?

Waarom zou je niet gewoon tevreden mogen zijn met jezelf? Tijd voor een frisse blik!

1. Het Nieuwe Cool: Zelfacceptatie

Eerst en vooral, laten we even een mythe uit de wereld helpen. Zelfacceptatie is niet hetzelfde als arrogantie. Als je trots bent op jezelf, betekent dat niet dat je denkt dat je perfect bent. Het betekent gewoon dat je kiest om tevreden te zijn met wie je bent, inclusief je imperfecties. Neem mezelf bijvoorbeeld. Ik ben geen fitnessmodel, en dat is oké. Ik hou van mijn lichaam zoals het is, inclusief die paar extra kilootjes die zich strategisch rondom mijn buik hebben verzameld. En nee, dat is niet alle dagen zo.  Sommige dagen heb ik wel een hekel aan mijn buik! Maar ik tracht op die dagen mijn interne dialoog zo mild en liefdevol mogelijk te houden.  Want er is nog nooit iemand geholpen geweest door negatieve zelfpraat.

2. De Comedy van Zelfkritiek

Laten we eerlijk zijn, als je het vanop afstand bekijkt is onze zelfkritiek hilarisch! We staan voor de spiegel en wijzen elk miniem vetrolletje aan alsof het het einde van de wereld is. "Oh nee, een love handle! Hoe durft die zich te vertonen?" Serieus, alsof iemand anders dat überhaupt opmerkt. En zelfs als ze dat doen, who cares? Mensen zijn zo druk bezig met hun eigen onzekerheden dat ze de jouwe waarschijnlijk niet eens zien. En als ik eerlijk ben, dan voelde ik mezelf altijd eerder beledigd door de zelfkritiek van mijn vriendinnen omdat ik me dan afvroeg wat ze dan van mij vonden, als ze al zo negatief waren over zichzelf terwijl zij duidelijk veel slanker zijn.

3. De Sociale Media Valstrik

Kijk, Instagram en TikTok zijn fantastische tijdverspillers, maar ze zijn ook verraderlijk. Die perfecte lichamen en gezichten die je daar ziet, zijn vaak het resultaat van goede belichting, professionele make-up en slimme filters. En eerlijk, wie wil er nou echt de hele dag met een ringlamp door het leven gaan? Het is tijd om te beseffen dat je Instagram-feed niet de realiteit weerspiegelt. Jouw realiteit, met al z’n charme en eigenaardigheden, is net zo waardevol – misschien zelfs nog meer. Maar ook hier moet ik toegeven dat ik mezelf soms tegenhoudt in het delen van mijn lichaam, uit angst wat anderen zouden denken.

4. Je Bent Uniek, en Dat Is Geweldig

Een van de mooiste dingen van het menselijk lichaam is dat het bij iedereen anders is. Er is geen standaardvorm, geen ideale maat. Wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Ik bedoel, de ene persoon kan soms precies hetzelfde eten als de andere, maar toch zal dat een ander effect hebben op hun gewicht. En weet je wat? Dat is prima. Het maakt ons niet minder waard dat we sneller bijkomen.

5. Gezondheid Boven Alles

Een gezond lichaam betekent niet altijd een slank lichaam. Gezond zijn gaat over goed voor jezelf zorgen, zowel fysiek als mentaal. Als je een beetje extra gewicht hebt, maar je voelt je goed, je bloeddruk is prima en je kan zonder te puffen de trap op, dan ben je goed bezig. Vergeet niet dat mentaal welzijn net zo belangrijk is. Als je voortdurend bezig bent met afvallen of je zorgen maakt over je uiterlijk, kan dat juist ongezond zijn. En dat is exact hoe ik in het leven stond voordat ik de weg naar zelfliefde ging.  Ik hopte van het ene dieet naar het andere, constant bezig met dat cijfertje op de weegschaal.  Terwijl ik niet stilstond bij alle aspartaam die ik binnen kreeg.

6. Vier Je Uniekheid

Oké, tijd voor een opdracht: sta op, ga voor de spiegel staan en geef jezelf een compliment. Nee, echt. Doe het nu meteen. Het kan iets kleins zijn, zoals "Ik heb geweldige ogen" of iets groters zoals "Ik ben trots op hoe ik door moeilijke tijden ben gekomen". Dit klinkt misschien een beetje cheesy, maar het werkt. Probeer het eens een paar dagen achter elkaar en kijk hoe je je voelt.  Je kan misschien niet meteen veranderen wat je van jezelf vindt, maar je kan wel meteen kiezen om je focus te verleggen.


7. Je Bent Meer Dan Een Uiterlijk

Tot slot, onthoud dat je meer bent dan alleen je uiterlijk. Je persoonlijkheid, je talenten, je vriendelijkheid – dat zijn de dingen die echt tellen. Wees trots op wie je bent, niet alleen hoe je eruitziet. En als je dat kunt, dan ben je pas echt cool.
Dus, laten we samen stoppen met het bekritiseren van onszelf en beginnen met het vieren van wie we zijn. Want, eerlijk gezegd, we zijn allemaal pretty damn awesome. Cheers op zelfliefde! 🍷

---

Helpt deze blog jou?

Ik hoop natuurlijk van wel want elke week schrijf ik met plezier om jou verder te helpen door het delen van mijn gevoelig verhaal zodat ik ook jou kan inspireren in jouw proces om JEZELF graag te leren zien zoals je NU bent.  Ik wil je helpen om los te breken van verwachtingen waar je aan moet voldoen en VOLUIT TE KIEZEN VOOR ZELFLIEFDE?

Wil jij dit delen omdat jij mee wil helpen om de wereld meer INCLUSIEF te maken voor ALLE LICHAAMSTYPES?
Dan kunnen we samen de wereld tot een schonere plek maken.

Dikke kus
Isabel

0 Comments

Leave a Comment