Mijn persoonlijk verhaal: Moet ik afvallen of mezelf leren accepteren zoals ik ben?

Deze vraag heb ik mezelf wel duizend keer gesteld.  Ik ben altijd (of tenminste in mijn herinneringen) een meisje geweest dat te dik was.  Die strijd met mijn gewicht bepaalde mijn leven zo erg dat ik van de meeste foto’s die ik genomen heb zelfs nog herinner hoeveel ik woog.
 
Op mijn 10 jaar onderging ik een operatie omdat ik een waterhoofd had (klinkt dramatischer as het is hoor).  Maar op die leeftijd startte ook mijn strijd met mijn gewicht.  Een strijd die ik met periodes heb gewonnen, maar ook met heel veel periodes heb verloren.
 

Wat waren factoren die de druk vergrootten om een ideaal gewicht te bereiken?

  • Dokters die me telkens weer op de weegschaal zetten.
  • Diëtisten die me prezen op momenten dat ik was afgevallen, maar even goed teleurgesteld waren als ik afgevallen was.  De hel als jong meisje, dat beloof ik je!
  • Het PMS, waarbij je in het bijzijn van je klasgenootjes in je ondergoed moest staan wachten.
  • De lessen lichamelijke opvoeding met veel te korte shortjes, waardoor mijn billen tegen mekaar schuurden.
 
De lijst is eindeloos.  Als kind overgewicht hebben was verschrikkelijk en dan leefde ik nog niet in een periode waarin social media de druk vergrootte om er op een bepaalde manier uit te zien.
 
De waarheid was dat ik mezelf niet graag zag.  Ik voelde mezelf minder waard en ik weet nog steeds niet wat er eerst was.  Voelde ik me minder waard omdat ik dikker was dan mijn klasgenootjes?  Of werd ik dikker omdat ik me minder waard voelde en eten mijn troostmiddel werd?  
 

Jarenlang was mijn weegschaal een obsessie voor me. Ook in mijn volwassen leven.

Ik ben regelmatig wenend vertrokken bij de weight watchers omdat ik 100 gram was bij gekomen.  Dan voelde ik me helemaal een loser want zelfs afslanken lukte me niet.
 

Maar ons lijf is niet het enige is ons leven.  

We zijn zoveel meer dan hoe we eruit zien.  En wanneer de focus te hard ligt op je uiterlijke dan vergeet je waar het om gaat.  Plus, wanneer ik ouder werd deed niet alleen mijn gewicht er nog toe, ook de rimpels kwamen, het loshangend vel,… En gelukkig koos ik toen de weg in te slagen om mezelf graag te leren zien.  Geen gemakkelijk proces.  Maar ik kijk nu liever in de spiegel als ooit tevoren! Ik ben gelukkiger met mijn spiegelbeeld als ooit tevoren.  Terwijl het spiegelbeeld zelf er niet idealer op geworden is.
 
Ik geloof dat de waarheid in de balans tussen zelfliefde en afslanken zit.  Ik zelf weet dat ik me niet goed in mijn vel voel als ik te dik ben.  Maar dan draait het minder om het getal op de weegschaal.  Dan draait het vooral op het feit dat ik op die momenten niet goed voor mezelf zorg.  Dan is mijn innerlijke dialoog negatief, mijn emotionele wereld heel zwaar en dan vlucht ik in voeding.  
Ik voel me goed in mijn vel wanneer mijn innerlijke dialoog goed zit.  Wanneer mijn focus op het positieve ligt.  Maar ook wanneer ik voldoende beweeg en gezond eet, zonder hierin door te schieten.  Ik verlang niet naar een slank lichaam, maar ik verlang wel naar een fit hoofd en dat lukt me niet wanneer ik te veel suiker heb gegeten.  Of wanneer ik me een hele tijd heb laten gaan in vanalle zoetigheden.
 

De conclusie voor mezelf is dus vooral om aan beiden te werken.

  • Ik hoef niet af te slanken maar ik wil wel een gezonde relatie met voeding en met beweging opbouwen.  Ik voel me nu niet altijd goed in mijn lijf omdat ik snel moe ben en daar wil ik aan werken.  
  • Maar mezelf graag zien, een positieve, milde en liefdevolle interne dialoog is key.  Ongeacht van dat gewicht op de weegschaal kiezen om mezelf onvoorwaardelijk lief te hebben.
Ik maak me geen illusie dat ik de meest schone vrouw ter wereld ben. Maar ik besef wel dat ik in mijn eigen uniekheid, met mijn eigen levensverhaal en mijn eigen uiterlijk een mooi mens ben.
---

Helpt deze blog jou?

Ik hoop natuurlijk van wel want elke week schrijf ik met plezier om jou verder te helpen door het delen van mijn gevoelig verhaal zodat ik ook jou kan inspireren in jouw proces om JEZELF graag te leren zien zoals je NU bent.  Ik wil je helpen om los te breken van verwachtingen waar je aan moet voldoen en VOLUIT TE KIEZEN VOOR ZELFLIEFDE?

Wil jij dit delen omdat jij mee wil helpen om de wereld meer INCLUSIEF te maken voor ALLE LICHAAMSTYPES?
Dan kunnen we samen de wereld tot een schonere plek maken.

Dikke kus
Isabel

0 Comments

Leave a Comment