#8 Enkele factoren die het luisteren naar signalen van je lichaam bemoeilijken

enkele factoren die het luisteren naar signalen van je lichaam bemoeilijken

 
Het klinkt evident.  We weten het allemaal.  Het is belangrijk om goed te luisteren naar de signalen van je lichaam.
Maar hoe evident het ook klinkt, ikzelf vind dat niet gemakkelijk om toe te passen in de realiteit.

Er zijn namelijk een aantal factoren die dit bemoeilijken:

 

1. De veelheid van taken waaraan we moeten voldoen in ons dagelijks leven

Klinkt dit herkenbaar?  Je hebt honger maar het is nog mega belangrijk dat je eerst je kind moet afhalen van school (uiteraard!) en die ene cliënt moest ook nog opgebeld worden voor 14u terwijl je nog een deadline had van een document dat je baas zeker vandaag nog verwacht…. 
Ik weet niet hoe het dan bij jou verloopt, maar in mijn geval durven zelfs basale noden dan wel eens uitgesteld te worden.  Dat toiletbezoekje wordt effe uitgesteld, eten maken kan later wel of ik kies voor een snelle hap,… 
 
Dit terwijl recente onderzoeken steeds meer uitwijzen hoe belangrijk het is om met een helder hoofd taken af te werken, blijft het moeilijk om ‘pauze’ te nemen om te eten/plassen/… terwijl je eindelijk in je flow zit. 
 

2. Het mis-interpreteren van signalen van ons lichaam

Deze factor vind ik tot op vandaag de meest moeilijke factor.  Denk even met me mee…. Je bent moe van een hele dag prikkels op het werk, je kinderen liggen eindelijk in bed en je huis is van kant.  Je voelt je futloos.  Hoeveel van jullie durven dan (al dan niet met een zak chips) in de zetel te belanden voor de tv.  Ikzelf moet hier schuld bekennen. De meeste van mijn klanten zien dit moment als een moment van zelfzorg.  Ik ben moe dus ik plofte mezelf in het lichaam.  
Terwijl we, als we goed naar ons lichaam zouden luisteren, ons lichaam niet altijd vraagt om nieuwe prikkels én al helemaal niet om die zak chips.  In dit scenario kunnen er meerdere dingen zijn die ons lichaam écht nodig heeft.  Zoals even een uurtje goed sporten om ook fysiek geactiveerd te worden.  Of net eerder een uurtje vroeger in bed.  Of een goed gesprek met een vriendin of een kameraad.  
 
Ik ben het laatste jaar bewust bezig met bepaalde signalen van mijn lichaam beter te leren interpreteren.  En mijn mond valt nog steeds open van de ontdekkingen die ik doe.  Zo kwam ik er recent achter dat ik vaak dorst verwar met honger.  Maar ook boosheid voel, wanneer ik eigenlijk gekwetst werd.  
 
Het begint dus bij bewustwording, bij stilstaan welk signaal je lichaam geeft.  En pas wanneer we hierbij stilstaan kunnen we op zoek gaan naar een gepast antwoord waar ons lichaam écht deugd van heeft!
 

3. Sociale verwachtingen

Ik neem je nog eens mee in mijn verbeelding.  ‘Je bent snipverkouden, hebt barstende hoofdpijn maar je beste vriendin geeft een feetje voor haar verjaardag.  Dan kan jij het toch niet maken om in je bed te kruipen zeker?’
Een redeneringsfout die ik maar al te vaak maak geef ik toe.  Begrijp me niet verkeerd, ik bedoel hiermee niet dat je voor de minste reden je je plannen moet afzeggen, maar je kan wel leren om te luisteren naar wat je lijf nodig heeft en daar zo goed mogelijk aan tegemoet komen.  
 
Stel jezelf eens de vraag, hoe kan je aan jezelf tegemoet komen in deze situatie.  Is dat door minder actief op de dansvloer te gaan staan of net door vroeger naar huis te gaan?
En ja, het kan zijn dat je vriendin dan even protesteert, maar die protestactie zou bij een goei vriendin al snel gaan liggen als ze weet dat je lichaam dit echt even nodig heeft. 
 

4. Overtuigingen vanuit onze jeugd

Ik heb een stemmetje in mijn hoofd dat me vaak verteld dat ik flauw doe.  Herken jij dat ook?  Dat stemmetje heeft de afgelopen week een stevige inpakt op me gehad.  Ik onderging namelijk een operatie om mijn sinussen te verbreden.  En ik merk dat dat stemmetje de afgelopen week goede zelfzorg stevig in de weg zat.
Want na zo’n operatie was ik uiteindelijk moe.  Door dat stemmetje dat me overtuigde dat ik flauw deed, kreeg ik twee tegenreacties.  Enerzijds ging ik net extra veel huishoudelijke taken doen, om te bewijzen dat het best wel goed gaat.  Anderzijds heb ik de neiging om zo min mogelijk pijnstillers te nemen.  
 
Maar zeg nu eerlijk, wie hou ik ermee voor de gek?  Aan wie heb ik iets te bewijzen?
Ik ben ervan overtuigd dat voldoende rust nemen echter van levensbelang is voor een goed herstel!  
 
Maar soms laat ik me, zonder dat ik het door heb, zo leiden door die oude overtuigingen dat ik heel slecht voor mijn lichaam zorg.
 

5. De medische wereld

Van deze schrik je misschien.  Ik merk dat de medische wereld mij persoonlijk soms ook tegenhield om goed voor mezelf te zorgen. 
Wanneer ik een medische klacht had waarvoor de dokter geen verklaring vond, dan had/heb ik de neiging om deze klacht maar te verdringen.  Zeker dan komt het stemmetje dat ik flauw doe enorm opzetten.
 
Maar hé, ook de medische wereld weet nog niet altijd alles.  Ook zij kunnen dingen over het hoofd zien of bepaalde ziektebeelden nog niet ontdekt hebben.  Dat is op zich geen reden om opzij te schuiven wat jij voelt!
 

6. De hele zelfzorghype

Begrijp me niet verkeerd! Ik vind het geweldig dat zelfzorg zo veel in het nieuws komt.  Zelfzorg is mega belangrijk.  Maar zelfzorg is ook heel persoonlijk.  Waar voor de ene persoon met een tas koffie naar buiten staren effectief zelfzorg is, is voor de andere persoon zelfzorg eerder om net wél tijd door te brengen met je vrienden, familie of kinderen.  Laat je dus niet in een vakje duwen.  Zelfzorg hoeft voor jou niet te verlopen zoals het door de zelfhulp-goeroes wordt verteld.  Luister zelf naar je lichaam én laat de maatschappelijke verwachtingen los.  Kijk wat bij jou past! Oefen en probeer! Het hoeft niet in 1 keer goed te gaan.  

CONCLUSIE

Goed luisteren naar je lichaam begint met bewustwording. 
Laat dit een uitnodiging zijn om de komende periode extra goed naar jezelf te luisteren en laat me zeker weten hoe dat verloopt!
 
Dikke kus!
Isabel

---

Helpt deze blog jou?

Ik hoop natuurlijk van wel want elke week schrijf ik met plezier om jou verder te helpen door het delen van mijn gevoelig verhaal zodat ik ook jou kan inspireren in jouw proces om JEZELF graag te leren zien zoals je NU bent.  Ik wil je helpen om los te breken van verwachtingen waar je aan moet voldoen en VOLUIT TE KIEZEN VOOR ZELFLIEFDE?

Wil jij dit delen omdat jij mee wil helpen om de wereld meer INCLUSIEF te maken voor ALLE LICHAAMSTYPES?
Dan kunnen we samen de wereld tot een schonere plek maken.

Dikke kus
Isabel

0 Comments

Leave a Comment