Hoe ga je nu best om met negatieve opmerkingen over je lichaam?
 
In de volksmond zegt men vaak dat het innerlijk belangrijker is dan het uiterlijke.  Maar is dat wel zo?  Ik schreef er in mijn laatste jaar opleiding al een scriptie over.  Ik had toen al het gevoel dat ik vaak de kans niet kreeg om mijn innerlijke te tonen omdat mijn uiterlijke niet altijd overeen kwam met de norm.  Niet dat ik echt lelijk was hoor, ik was gewoon anders.  En daarop werd ik beoordeeld.  Leerkrachten gingen er vanuit dat ik bijvoorbeeld niet hield van feesten, omdat ik niet de meest trendy kleren droeg en wat volslanker was.  
 
Meer dan eens werden mijn gevoelens gekwetst door anderen.  En soms komt het nog steeds binnen als iemand een opmerking maakt over mijn uiterlijk.  Maar intussen heb ik gelukkig ook enkele tools gevonden die mij helpen.  En deze deel ik heel graag met jullie!
 

1. Erken je eigen gevoelens!

Het allerbelangrijkste in alles is vooral om stil te staan bij je eigen gevoelens.  Een opmerking kan enorm pijnlijk binnen komen.  Ik voel graag boosheid en verdriet wanneer iemand me kwetst.  Maar ik wil dan ook niet ‘flauw’ doen, dus dan slik ik even en spreek ik mezelf streng toe.  Helemaal niet helpend in een situatie waarin je gekwetst wordt. 
 
Begrijp me niet verkeerd.  Ik zeg ook niet dat je moet gaan hangen in een poel van verdriet.  Maar even de tijd nemen om toe te geven dat je gekwetst werd, helpt je sowieso om het sneller los te laten.  Want hoe meer we verdriet verdringen, hoe groter het wordt.  En op den duur loopt die emmer over en dan is het alsof er een bom barst.  Dus wees even mild en liefdevol naar jezelf toe.  Je mag absoluut even deze gekwetstheid voelen en erkennen.
 

2. Maak het niet groter in je hoofd dan het is.

Oh ik was altijd zo gevoelig voor opmerkingen over mijn buik.  Mijn buik is altijd het punt van onzekerheid geweest, terwijl er voldoende andere lichaamsdelen waren die wel ok waren én lichaamsdelen die evenzeer imperfecties vertoonden, toch was voor mij mijn buik een absoluut struikelblok in het accepteren van mijn lichaam. De minste opmerking die iemand maakte over mijn lichaam, werd in mijn hoofd iets waar ik dagen nog over bleef malen.
 
Zo herinner ik me nog levendig dat een vriendin van me sprak over haar groeiend buikje. Ze had het er echt lastig mee, ze voelde zich moddervet.  En ik weet nog dat het enige wat ik kon denken was: ‘Amai wat moet zij nu wel niet denken van mij?  Ik zou tekenen voor een figuur zoals het hare.  Zij weegt minstens 20kg minder als mezelf dus als ze zichzelf al omschrijft als moddervet dan vindt ze mij vast een tientonner.’
 
Een opmerking die dus helemaal niks met mij te maken had, kreeg dus ineens een geheel andere betekenis.  Die vriendin was bezig met haar eigen zelfbeeld en zei zelfs niets over mij.
 

3. Sta stil bij de intentie achter de opmerking


Ik las laatst een quote waarin stond dat we geneigd zijn om anderen te beoordelen op hun gedrag, terwijl we onszelf beoordelen op de intentie achter ons gedrag.  Die kwam even binnen bij mezelf.  Want ik ben namelijk heel impulsief en ik zeg vaak heel domme dingen. Vaak ben ik daarvoor ook boos geweest op mezelf, maar ik kan alleen met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik die opmerkingen niet gaf om anderen pijn te doen.
 
Ik ben nogal een jojo-er.  Wanneer ik dan weer eens was afgeslankt, kreeg ik vaak de opmerking ‘amai gij ziet er goed uit! Hoeveel zijt gij afgeslankt?’.  En hoewel dit goed bedoeld was, deed het mij ook stilstaan op de momenten dat ik weer bijkwam.  Niemand die ooit zegt: ‘Amai gij ziet er goed uit! Zijt ge bijgekomen?’
 

4. Besef dat opmerkingen van anderen vooral iets zeggen over hunzelf 

Wat bedoel ik met opmerkingen van anderen zeggen vooral iets over hunzelf.  Heel simpel.  Wat je zegt of niet zegt heeft vooral te maken met je eigen overtuigen, je eigen mensbeeld, hoe jij in het leven staat.   Wat je zegt is een weerspiegeling van je interne wereld.  
 
Vorig jaar ging ik in gesprek met een personal trainer.  Ik wou fitter worden en zocht iemand die me hierin wou bijstaan. Toen ik mijn doel uitsprak, namelijk fitter worden, ging hij helemaal mee.  Enkele maanden later had ik voor mijn aanvoelen mijn doel bereikt.  Hij zei echter dat hij een ander doel voor mij voor ogen had, want dat ik veel meer in mijn mars had als ik eruit haalde.  
Het klinkt misschien raar maar ik vond dat kwetsend.  Ik kies wanneer mijn lichaam goed genoeg voor me is.  Ik vond het goed zoals het is, had niet echt de behoefte om strenger in het leven te staan en om mezelf vanalles te ontzeggen waar ik niet klaar voor was.  
Achteraf besefte ik echter dat het vooral iets wou zeggen over hem. Hij staat heel fit in het leven, kiest om suiker te mijden én om nooit alcohol te drinken.  Helemaal ok voor hem, maar ik kies wat ik wens voor mijn lichaam.  Daar heeft niemand anders iets over te zeggen.  Zijn opmerking had dus te maken met zijn ideale lichaamsbeeld én niets over mijn doelen of wie ik ben. 

 

5. Schrijf het van je af

Herken je het dat je gaat malen in je hoofd over mogelijke comeback scenario’s na een lelijke opmerking?  Op het moment zelf dat iemands’ opmerking me raakt sta ik heel vaak met mijn mond vol tanden.  
Ik volgde twee jaar geleden bij Sarah Muiderman een opleiding intuitief schrijven.  Dat intuitief schrijven bleek voor mij een enorm waardevolle tool om pijn en verdriet van me af te schrijven.  

 

6. Vergeef en laat los

 
Niet elke generatie, niet ieder persoon is opgevoed, of heeft de empathie om zich in te leven in anderen.  Sommige mensen maken opmerkingen zonder stil te staan bij wat deze opmerkingen losmaken bij anderen.  Ze doen dit daarom niet met de intentie om je te kwetsen.
 
Ik kreeg op het einde van mijn zwangerschap de opmerking dat ik wel ‘een echt dik moeke was’.  Ook na mijn zwangerschap kreeg ik soms de vraag of ik terug zwanger was terwijl ik gewoon niet meteen van mijn buikje vanaf was.
 
Niet iedereen heeft de gevoeligheid om door te hebben dat dit soort opmerkingen pijnlijk kunnen zijn.  Ik kan daar boos om blijven, wrokgevoelens om koesteren.  Maar wie doe ik daarmee een plezier?  Het verpest mijn dag en dat wens ik niemand toe.
 
Ik kies dus om het te vergeven en er niet in te blijven hangen.  Want ik wil mijn energie bewaren voor positieve mensen in plaats van het weg te geven aan negativiteit.
 
TOT SLOT
 
Ziezo, dat waren mijn tools.  Ik ben nieuwsgierig wat jij eraan had! Wat mis je en welk onderwerp wil je zeker nog aan bod laten komen?
 
Dikke kus
Isabel

---

Helpt deze blog jou?

Ik hoop natuurlijk van wel want elke week schrijf ik met plezier om jou verder te helpen door het delen van mijn gevoelig verhaal zodat ik ook jou kan inspireren in jouw proces om JEZELF graag te leren zien zoals je NU bent.  Ik wil je helpen om los te breken van verwachtingen waar je aan moet voldoen en VOLUIT TE KIEZEN VOOR ZELFLIEFDE?

Wil jij dit delen omdat jij mee wil helpen om de wereld meer INCLUSIEF te maken voor ALLE LICHAAMSTYPES?
Dan kunnen we samen de wereld tot een schonere plek maken.

Dikke kus
Isabel

0 Comments

Leave a Comment