#10 Zelfacceptatie en overmatig zweten!


Welkom, glanzende zielen, bij een nieuwe blogpost waar we samen de reis naar zelfliefde en acceptatie verkennen! (Valt het op dat ik een Bridgerton-fan ben?)

In deze blog wou ik stilstaan bij een onderwerp waar ik zelf vaak schaamte rond voelt.  Bij het minste vleugje zon, ben ik iemand die knalrood ziet en overmatig gaat zweten.  Maar ook wanneer ik ga sporten, me net iets te warm heb gekleed,... En dat vind ik waanzinnig genant!
Ik merk dat ik dan ofwel zeer snel een mopje maak waarmee ik mezelf half uitlach OF dat ik net een soort halfslachtige excuses begin te maken.  Geen van dit alles hoeft, niemand die om deze excuses zit te wachten.  Maar schaamte, het doet wat met een mens.

Daarom wil ik meteen heel eerlijk zijn.  De foto die ik bij deze blog heb staan is een foto van een wandeling tijdens mijn laatste reis.  De wandeling was met enkele stukken klimmen erbij, en terwijl er aan niemand anders iets te zien was, was ik kletsnat van 't zweten.  Dus nee, dit is geen foto van na een regenbui.  Het is een gewone foto van een wandeling waarbij ik overmatig moest zweten.


Een korte anekdote

Laat me beginnen met een klein verhaaltje over mezelf. Vlak na corona heb ik samen met mijn toenmalige huisgenote beslist om terug te gaan sporten. Enthousiast sloten we ons aan voor een intensieve Crossfit-les. Toen ik aankwam, voelde ik me enerzijds trots dat ik weer ging bewegen.  Anderzijds voelde ik ook een zekere onzekerheid.  Want ik was natuurlijk degene met het minst afgetrainde lichaam. Zodra de training begon en de oefeningen waren uitgevoerd, gebeurde het: ik begon te zweten als een fontein.

Het duurde niet lang voordat mijn nieuwe outfit doorweekt was en ik voelde de blikken van andere deelnemers op me gericht. In mijn hoofd hoorde ik een stemmetje dat zei: “Iedereen kijkt naar je. Ze zien je zweten. Ze denken waarschijnlijk dat ik zo zweet omdat ik veel te dik ben.” En daar stond ik dan, midden in een energieke groep, terwijl ik vocht tegen de schaamte. Mijn huisgenote, uiteraard, had geen druppel zweet op haar voorhoofd hangen.

Maar weet je wat? Die ervaring bracht me een belangrijke les. Zweten is volkomen natuurlijk en zelfs een teken dat je lichaam goed functioneert. En als ik heel eerlijk ben voel ik me ook een beetje trots op mezelf, want ik krijg dan meteen het gevoel dat ik goed heb gesport.

Hier zijn enkele inzichten en tips die ik graag met jullie wil delen.

Zoals jullie intussen wel weten ga ik graag aan de slag met mijn mindset.  Wanneer ik deze schaamte voel, dan ga ik op zoek naar manieren om ermee om te gaan.  Deze inzichten helpen mij op momenten dat ik me geneer.

    1.    Omarm je Zweet: 
Zweten is de manier waarop je lichaam zichzelf afkoelt en gifstoffen verwijdert. Het is een teken dat je lijf werkt zoals het hoort. Geef jezelf een schouderklopje voor elke druppel die je produceert! En voor de inspanningen die jij levert! Want als jij nu op je luie poep naar Blind Getrouwd Australië (ook fan van trouwens, love the drama!) had zitten kijken, dan had je bijlange na niet de voldoening gevoeld die je wel voelt na een uurtje sport.

    2.    Kies de Juiste Kleding: 
Draag ademende, vochtregulerende stoffen zoals katoen of sportkleding gemaakt van synthetische materialen die zweet snel afvoeren. Hierdoor voel je je minder plakkerig en comfortabeler tijdens je workouts.
Ik ben zo fan van enkele merken zoals K-design die echt stoffen hebben die ademend zijn.  Want ook buiten de workouts zweet ik soms stevig en dan ben ik blij dat ik kleding draag die geen geurtjes veroorzaakt én die ook geen mega kringen tonen onder je armen.

    3.    Hydrateer, Hydrateer, Hydrateer: 
Drink voldoende water voor, tijdens en na je activiteit. Volgens veel bronnen helpt dit niet alleen bij het reguleren van je lichaamstemperatuur, maar zorgt er ook voor dat je huid gehydrateerd blijft.

    4.    Gebruik een goed deodorant
Een goede antitranspirant kan wonderen doen, dacht ik vroeger.  Maar veel van deze antitranspirants zijn helemaal niet gezond voor je vel, voor je lichaam. Ik ben fan van natuurlijke deodorants.  Sinds kort ontdekte ik WILD en daar hou ik echt van.  Ze zijn niet alleen gezond voor je lichaam, ze ruiken ook goed en zijn ecologisch.
  
    5.    Wees Voorbereid: 
Houd een handdoek en extra kleding bij de hand. Ik durf in de zomer echt een tweede set kleren in de auto leggen.  Als je je zorgen maakt over zweetplekken, kun je je snel opfrissen en omkleden.  Net als vroeger bij een schooluitstap heb ik dan vaak ook een vochtig washandje in de auto liggen zodat ik mezelf snel kan verfrissen.

    6.    Positieve Zelfpraat: 
Zweet is gewoon iets menselijk.  Iedereen zweet en het is gewoon iets van onze huidige westerse maatschappij dat er iets genant van heeft gemaakt.  Maar zeg nu eerlijk, er zijn weinig mensen die er effectief zo mooi uitzien en enkel een kringetje vocht rond hun hals hebben na een toertje lopen zoals alle knappe vrouwen in de films.  Dat is fictie en geen realiteit.  Ik weet zeker dat die actrices er zelf ook héél anders uitzien op de momenten dat ze gaan sporten.
Als je merkt dat je negatieve gedachten hebt over je zweten, vervang ze dan door positieve affirmaties. Zeg tegen jezelf: “Mijn lichaam werkt hard en doet wat het moet doen.” Of 'Het is ook warm en ik ben ook maar gewoon een mens."


Humor: Lach om Jezelf

Laten we eerlijk zijn, soms moet je gewoon om jezelf kunnen lachen. Zoals die keer dat ik zo hard zweette omdat ik tijdens een hittegolf in een file belandde terwijl mijn airco stuk was.  Ik stapte echt uit de auto met een kletsnatte rug.  Zo erg, dat zelfs passanten er om moesten lachen.  Ik kon wel door de grond zakken, maar besloot om er dan maar hard om te lachen.  Door humor te gebruiken, verminderen we de stress en schaamte die we vaak voelen. (Trouwens deze anekdote is de aanleiding waarom er in de zomer vaak een tweede set kleren in mijn auto liggen.)

Conclusie:

Onthoud dat je veel meer bent dan je zweet. Je bent een mens met een prachtig lichaam dat hard werkt om je gezond te houden. Wees lief voor jezelf, behandel je lichaam met respect en geef jezelf de liefde die je verdient. En ook als je toch die schaamte voelt, accepteer het dan, maar maak het zeker niet groter dan het is.  Uiteindelijk is het alleen maar een beetje extra glans op je lijf!  

Dus de volgende keer dat je jezelf betrapt op een natte plek op je shirt of een druppel langs je gezicht, glimlach dan en zeg tegen jezelf: “Kijk mij eens hard glanzen en sprankelen ;-)"

Veel liefs!
Isabel
---

Helpt deze blog jou?

Ik hoop natuurlijk van wel want elke week schrijf ik met plezier om jou verder te helpen door het delen van mijn gevoelig verhaal zodat ik ook jou kan inspireren in jouw proces om JEZELF graag te leren zien zoals je NU bent.  Ik wil je helpen om los te breken van verwachtingen waar je aan moet voldoen en VOLUIT TE KIEZEN VOOR ZELFLIEFDE?

Wil jij dit delen omdat jij mee wil helpen om de wereld meer INCLUSIEF te maken voor ALLE LICHAAMSTYPES?
Dan kunnen we samen de wereld tot een schonere plek maken.

Dikke kus
Isabel

0 Comments

Leave a Comment